+31 (0)320-264437 info@frankvanderhorst.euFacebook
  • de APK
  • Wat is de APK ?
  • APK Vervaldatum
  • APK keuringskosten
  • APK Verlopen?
  • APK afgekeurd of goedgekeurd?

Algemene Periodieke Keuring (APK)

APK

Bij Autobedrijf Frank van der Horst wordt u snel en vakkundig geholpen. Wat kunt u verwachten van Autobedrijf Frank van der Horst? Wij zijn een door de RDW erkend APK keuringsbedrijf voor lichte voertuigen. Hieronder vallen alle personen- en bedrijfsauto’s waarvan het ledig gewicht en het laadvermogen niet boven de 3500 kg vallen.

Tevens beschikken wij over een extra lange 4 koloms 5 tons hefbrug voor de verlengde maar ook verhoogde Campers en Bedrijfsauto’s.

Wat is de APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring.

Tijdens de keuring beoordeelt een keurmeester je auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie.

APK Vervaldatum

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?
Uw APK keuring is beperkt geldig, de APK vervaldatum is voor de meeste auto’s 1 jaar na de keuring, hier gelden echter uitzonderingen op. Auto’s die voor het eerst de weg op gaan, meestal nieuwe auto’s hoeven de eerste 4 jaar niet gekeurd te worden, daarna 1 keer per 2 jaar. De APK vervaldatum is dan dus 2 jaar na keuring. Na 8 jaar sinds ze voor het eerst zijn toegelaten komt de auto in de reguliere regels voor de APK keuring terecht. Nu dient de auto ieder jaar gekeurd te worden. Nieuw op de weg toegelaten auto’s die rijden op LPG (gas) dienen volgens de RDW 3 jaar na de eerste toelating op de weg gekeurd te worden, daarna geldt jaarlijkse APK keuring. U ontvangt van de RDW een brief wanneer uw auto opnieuw gekeurd dient te zijn, u heeft in de meeste gevallen dan een maand om uw APK keuring te laten doen.

Verschuift de APK vervaldatum als is mijn auto eerder laat keuren dan de vervaldatum?
Nee, wanneer u uw auto tot twee maanden voor de APK vervaldatum laat keuren wordt de oude datum met 1 of 2 jaar verlengt. Laat u dit eerder dan 2 maanden doen, bijvoorbeeld bij een tweedehands auto dan krijgt u een nieuwe APK vervaldatum.

Moet mijn caravan ook APK gekeurd worden?
Een verplichte APK keuring voor caravans wordt voorlopig niet in Europa ingevoerd. Wel moeten caravans nu al voldoen aan allerlei veiligheidseisen voor banden, verlichting en remmen. Caravans vallen daar dus niet onder, campers wel.

De APK-plicht geldt alleen voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram.

Hoe zit het met de APK plicht voor oldtimers?
Voor oldtimers gelden andere regels, deze dienen net als auto’s ouder dan 4 jaar en jonger dan 8 jaar, iedere 2 jaar opnieuw gekeurd te worden. Oldtimers van voor 1960 zijn geheel vrijgesteld van de APK.

APK voor hybride- en elektrische auto’s: is dat anders?
Ook hybride- en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij auto's die op benzine, diesel of gas rijden, alleen wordt bij dit soort voertuigen eveneens gekeken naar (de onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

APK keuringskosten

Onze APK tarieven vanaf 2016 - APK personen- en licht bestelauto’s benzine/lpg € 25,00
- APK Diesel met roetmeting € 35,00
- APK Camper en zware/verlengde bedrijfsauto’s € 60,00
- APK in combinatie met grote onderhoudsbeurt GRATIS

Bij APK afkeur geldt volgende keuring gewoon nieuwe keuring indien reparatie elders wordt uitgevoerd!
*Bij extra brede voertuigen graag even contact vanwege afmetingen in de remtestbank!

APK Verlopen

Wat gebeurt er wanneer ik mijn auto niet APK laat keuren?
Als je auto apk-plichtig is, dan moet deze regelmatig apk-gekeurd worden. Je krijgt hiervoor een oproep van de RDW met daarop de uiterste datum waarop jouw auto gekeurd moet zijn. Is je apk verlopen? Dan mag je officieel niet meer in je auto rijden. Ga je toch rijden zonder een geldig apk-keuringsbewijs, dan kun je een boete van 130 euro krijgen van de politie of de RDW.

Mijn apk is verlopen, ben ik nog wel verzekerd?
In de polis van je autoverzekering staan een aantal wettelijke bepalingen waar je je als verzekerde aan moet houden. Zo moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en je moet uw auto apk laten keuren. Wanneer de apk verlopen is en je raakt betrokken bij een aanrijding, dan zal de verzekeraar eerst kijken of de schade die je wilt claimen veroorzaakt werd door zaken die normaal gesproken bij een apk-keuring aan het licht zouden komen. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding veroorzaakt door defecte remmen. De verzekering zal dan een beroep doen op ontbindende voorwaarden en de schade niet vergoeden.

APK keuringsrapport kwijt: wat nu?
Alleerst niet in paniek schieten, want u bent sinds 2008 niet meer verplicht het APK-keuringsrapport bij u te hebben. Mocht u toch het keuringsrapport willen hebben, kunt u een duplicaat keuringsrapport aanvragen bij de RDW (€ 16,-) of bij het keuringsstation waar de auto de laatste keer gekeurd is. Het tarief hiervoor wordt bepaald door het keuringsstation. Solide APK rekent hier niets voor.

Het duplicaat keuringsbewijs hoeft niet ondertekend te worden door de keurmeester en kan als PDF naar u toegemaild worden.

APK afgekeurd of goedgekeurd?

Afgekeurd na APK: wat nu?
Tijdens de verplichte APK keuring wordt uw auto op alle vitale punten nagelopen. Bij elke APK keuring hoort een keuringsrapport, zowel bij goedkeuring als afkeuring. Het keuringsrapport vermeldt reparatiepunten en afkeurpunten. Uit deze inspectie kunnen altijd onvolkomenheden naar voren komen. Uw auto wordt dan APK afgekeurd. Dat is geen reden tot paniek. Autobedrijf Frank van der Horst kan de reparaties voor u uitvoeren zodat uw auto alsnog APK goedgekeurd kan worden.

Waar moet u bij een APK afkeuring rekening mee houden?
De APK keurmeester maakt altijd een rapport op. Oók als uw auto APK afgekeurd wordt. In het rapport staan de afkeur- en reparatiepunten vermeld. De afkeuring wordt aangemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Bij een eventuele afkeuring heeft u twee maanden de tijd om de mankementen te verhelpen en uw auto voor een herkeuring aan te bieden. In die tijd mag u niet de weg op met uw auto, met uitzondering van de rit van het APK keuringsstation naar het reparatiebedrijf. Uw keuringsrapport vermeldt ook adviespunten. Dit zijn punten die binnen een redelijke termijn om aandacht vragen.

Goedgekeurd na APK
Na de algemene periodieke keuring (apk) ontvangt u een keuringsrapport met daarin de uitslag van de keuring. Dit heet de keuringsbeslissing.

Op het keuringsrapport vindt u:
• reparatiepunten
• afkeurpunten
• adviespunten

Adviespunten zijn gebreken aan uw auto die u moet laten repareren. Uw auto is nog niet afgekeurd.